onsdag 14 december 2011

Basgruppträff på Molinsgatans förskola 6 oktober-11



En kall, regnig och blåsig kväll har Jennie bjudit in oss till sin arbetsplats på molinssgatan .All kyla försvinner när man stiger in i de "varma" härliga rummen! Lokalerna har förut inhyst kontor, med många små rum runt ett stort rum centralt. Det stora rummet är indelat i mindre stationer där barnen arbetar med olika material. Hela avdelningen "andas" inspiration, utforskande och mycket kreativitet.
Samtidigt med rundvandringen berättar Jennie om deras arbetssätt där barnens intressen sätts i fokus.Det förekommer oftast miniprojekt samt större projekt som löper under en längre tid. Dokumentation och reflektion görs tillsammans i arbetslaget och tillsammans med barnen. Miljön är inbjudande med mycket synligt material som väcker nyfikenhet och kreativitet.




Vi avslutade med att diskutera atelieristans roll, och hur man kan bidra till att barns utforskande blir utifrån barns perspektiv. Det är viktigt att hela tiden vara lyhörd och verkligen "lyssna in" på vad barnen har för intressen och utifrån det väcka nyfikenhet för att gå vidare i processen.Att se till att många olika material finns tillgängligt där barnen kan utforska och experimentera med olika tekniker.
Rollen som atelierista är viktig på många olika sätt, dels som inspirationsmentor för den övriga personalen, dels att vara insatt i olika material och tekniker, och ha kunskap om materialets a b c.
En annan viktig del är som Tarja Häikiö pratar om," vårat förhållningssätt att kunna lämna ett maktperspektiv som vuxna och ta in olikheter som en resurs "!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar